FSM Vakıf Üniversitesi Kabin Hizmetleri Programının diğer programlardan farkı nedir?
- Havacılık sektöründe deneyimli uzman öğretim görevlisi kadrosu
- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan temel eğitim sertifikası
- THY ve Pegasus ile yapılan mezun istihdam anlaşmaları
- THY ile yapılan öğrenci mesleki eğitim projesi sayesinde okurken uçaklarda servis elemanı olarak çalışabilme imkanı
- Kabin memuru adaylarını mülakata ve iş yaşamına hazırlamak için verilen özel İngilizce eğitimi: Haftada 12-16 saat
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri alanında uzmanlaşmış İngilizce öğretim görevlisi kadrosu
- Yetkinlik temelli eğitim: Kabin Memurunun taşıması gereken yetkinliklere göre tasarlanmış ders içerikleri ve birebir öğrenci koçluğu
- %80 mezun işe girme oranı
Neden Kabin Memurluğu mesleğini seçmeliyim?
Kabin memurları her gün değişen ekiplerle Dünya’nın farklı ülkelerine seyahat ederek görev alıyorlar. Farklı insanlarla tanışmak, farklı yerler görmek, her gün değişen ekiplerle değişik insanlarla tanışıp çalışmak hem heyecan verici hem eğlenceli hem de günümüzün dinamik, değişimi seven ve masa başında saatlerce oturup memur gibi mesai yapmak istemeyen gençlerine çok uygun bir meslek. Kabin memurluğu mesleği kişilere Dünya’nın her yerine seyahat etme, pek çok ülkeyi ve kültürü tanıma imkanı vermesinin yansı sıra insanlarla etkili iletişim ve empati kurma, zorluklarla başa çıkabilme, etkin zaman yönetimi gibi önemli yetkinlikler de kazandırmaktadır.
Kabin memuru ne iş yapar?
Kabin memurunun en önemli görevi yolcuların emniyetli bir şekilde seyahat etmesini sağlamaktır. İkinci görevi ise yolcuların konforlu ve huzurlu bir şekilde seyahat etmelerini sağlayıp, çalıştıkları kurumu en iyi şekilde temsil etmektir.
Okul süresince çalışma imkanım olabilir mi?
THY ile Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı arasında “Uçuşta Mesleki Eğitim Projesi” protokolü bulunmaktadır. Okulumuz bünyesinde hem teorik hem de uygulamalı olarak kabin memurluğu eğitimi alan 1. Sınıf öğrencilerimiz Temmuz 2018 tarihinde başlayan “Uçuşta Mesleki Eğitim Projesi” kapsamında THY'nin iç hat uçuşlarında görev alarak yolculara hizmet sunma ve yolcu memnuniyeti sağlama konularında iş başında eğitim alma imkanı yakalıyorlar. Üniversitede okurken bir yandan da hayallerindeki mesleği deneyimleyerek, gelişim alanlarını belirleyen öğrencilerimizin farkındalıkları da artıyor. Uçuşta Mesleki Eğitim projesi öğrencilerinin mesleki bilgilerini arttırırken, üniversite ve sektör işbirliğini de güçlendirerek sektördeki nitelikli istihdam oranını da arttırıyor.
Üniversitemiz Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış üniversiteler arasından bu projeye seçilen ve THY ile protokol imzalayan üç üniversite arasında yer almaktadır.
Kabin Memuru hangi nitelikleri taşımalıdır?
Bir kabin memurunda olması beklenen yetkinlikler aşağıda sıralanmıştır;
- İletişim yeteneği yüksek
- Güvenilir
- Empati kurabilen
- Anlayışlı
- Pozitif
- Ilımlı
- Zamanı etkin yönetebilen
- Kişisel bakımına önem veren
- Stresi etkin yönetebilen
- Sakin
- Problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerine sahip
- Motivasyonu yüksek
- Kendinden emin
- İstekli
- Enerjik
- Kibar
Kabin Memuru olmak için gereklilikler nelerdir?
Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği mevzuat kapsamında kabin memuru olabilmek için aranan asgari gereklilikler aşağıda yer almaktadır;
- En az 18 yaşında olmak
- Sağlık yönünden görevini yerine getirmeye uygun olduğunun kontrol edilmesi amacıyla Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş bir sağlık kuruluşunun düzenli aralıklarla muayenesinden veya değerlendirmesinden geçmiş olmak
- İşletme El Kitabı içerisinde belirtilen usullere uygun olarak görevlerini yerine getirilebilecek yeterlilikte olmak (Boy, kilo, psikolojik test vb.)
- Yurt içi veya yurt dışında asgari 10 yıllık eğitim veren lise veya benzeri okul mezunu olmak
- İngilizce bilmek. (Bu hususa ilişkin detaylandırma görev alacağı işletmenin iç prosedürü ile belirlenir.)
Kabin memurunun kariyeri nasıl ilerler?
Kabin memurları gerekli eğitimleri alıp, istenen deneyime sahip olduklarında;
- Kabin Amiri,
- Eğitmen Kabin Amiri,
- Kontrol Kabin Amiri,
- Kabin Eğitim Müdürü,
- Kabin Hizmetleri Müdürü,
- Kabin Hizmetleri Grup Müdürü/Kabin Hizmetleri (Genel Müdür Yardımcılığı)/Kabin Hizmetleri Başkanı
şeklinde ilerleyen kariyer imkanlarına sahip olabilir.Yukarıda belirtilen kariyer unvanları şirketten şirkete değişiklik gösterebilir.